utorak, 16. travnja 2013.

Ronaldo najpopularniji sportaš na svijetu, ali daleko od najplaćenijeg

Piše:Nedim Selimović


Jeste li se ikada zapitali ko je najpopularniji sportaš na zemaljskoj kugli? Bez sumnje, to je zvijezda u dresu Real Madrida, Cristiano Ronaldo. Ovaj Portugalac na društvenoj mreži Facebook ima preko 48 miliona sljedbenika, dok na Twiterru ima znatno manje-blizu 13 miliona sljedbenika.

No, Ronaldo, iako zarađuje enormnu količinu novca, daleko je od najplaćenijeg sportaša na zemaljskoj kugli. Ronaldo čak nije vodeći ni u svom "zanatu". Tako od njega više  zarađuju: Samuel Eto'o, Zlatan Ibrahimović, Wayne Rooney, pa čak i igrači poput Yaye Tourea ili manje poznatog Darija Conca.

Cristiano Ronaldo za jednu sezonu na terenu provede 6000 minuta, a za to od svojih poslodavaca dobije 12.6 miliona dolara neta, a  Real Madrid u jednoj sezoni bilježi 695 miliona dolara prihoda.

Bryant, James, Rodriguez...

Daleko plaćeniji od Ronalda su u drugim sportovima. Ističe se zvijezda La Lakersa, Kobe Bryant. Ovaj ameriki košarkaš tako će u tekućoj sezoni zaraditi nevjerovatnih 27.849.149  dolara neta. Kobe jeste popularan, ali daleko manje u odnosu na Ronalda. Čak i prihodi La Lakersa su daleko manji u odnosu na Real Madrida, pa ovaj košarkaški klub u jednoj sezoni zaradi 210 miliona dolara. Bryant u poređenju sa Ronaldom daleko manje igra unutar jedne sezone. Naspram Ronaldovih 6000 minuta, Kobe Bryant u jednoj sezoni na parketu provede 3300 minuta.

Više od Ronalda zarađuje još neki košarkaši. Između ostalog i prva violina Miami Heata, LeBron James, koji će u ovoj sezoni zaraditi 17.545.000 dolara neta. Dosta veću zaradu od najpopularnijeg sportaša na svijetu ima i malo poznati izvan američkog kontinneta,  Joe Johnson, koji je saigrač našega Mirze Teletovića u Netsima. On u sklopu jedne sezone od svojih poslodavaca zaradi 19.752.645 dolara neta.

Bejzbol igrač, Alex Rodriguez, unutar jedne sezone zaradi 29 miliona dolara neta. Ovaj igrač New Yorka Yankeesa odigra 162 meča ne uključujući play off, što je smiješno u poređenju na Ronalda. Također, bejzbol nije toliko fizički zahtjevan sport, a i njegov tim ima manje prihode u odnosu na Real Madrid. Njuorški tim ima prihode od 439 miliona dolara.

Igrač američkog nogometa, Payton Manning, također zarađuje enormnu količinu novca. Ovaj 37-godišnjak na nivou jedne godine ima prihode od 18 miliona dolara.

Bez sumnje, Ronaldo, čiji je sport dosta zahtjevniji i teži od svih pobrojanih, zaslužuje znatno veće prihode u sklopu jedne sezone. Uostalom, Ronaldo je dosta više popularniji od pomenutih sportaša, a Real Madrid važi za najbogatiji sportski kolektiv na svijetu.
Nema komentara:

Objavi komentar